Polityka jakości i bezpieczeństwa zdrowotnego

Główną działalnością przedsiębiorstwa „MitMar” Sp. z o.o. w Głownie jest obrót mięsem i innymi artykułami poubojowymi mrożonymi i chłodzonymi – handel krajowy i zagraniczny, rozbiór, pakowanie, mrożenie, przechowywanie, transport. Firma zajmuje się również przechowalnictwem usługowym zarówno mięs, produktów poubojowych jak również warzyw, owoców i innych płodów rolnych.
Celem działalności firmy jest osiąganie zysków poprzez zaspakajanie potrzeb i rosnących wymagań klientów i konsumentów oraz produkowanie bezpiecznej, autentycznej (niezafałszowanej) żywności zgodnie z obowiązującym prawem  w Polsce i Unii Europejskiej, a misją firmy jest czynienie tego w sposób  zgodny z najwyższymi standardami jakościowymi, pracą wykwalifikowanego i stabilnego personelu, chroniąc i dbając o środowisko.
Mając na uwadze potrzeby klientów zmierzamy do ich trwałego zaufania i zapewnienia im towarów i usług wysokiej jakości tak, aby stać się dla obecnych i przyszłych klientów wiarygodnymi partnerami. Służy temu obowiązujący i dobrze funkcjonujący w firmie Zintegrowany System Zarządzenia Jakością obejmujący HACCP (certyfikowany wg Codex Alimentarius), standard IFS i standard  BRC. Utrzymujemy długotrwałe powiązania z naszymi dostawcami, którzy spełniają nasze wymagania sprecyzowane w obustronnie akceptowanych specyfikacjach. Wszyscy pracownicy są odpowiedzialni za jakość swojej pracy, pracują wg dobrze im znanych zasad GHP i GMP. Rozwój naszej firmy opieramy na unikaniu, a nie usuwaniu niezgodności, czego podstawą są działania zapobiegawcze.

Stale dążąc do rozwoju i doskonalenia nakreślamy cele strategiczne, realizacja których nadzorowana jest poprzez audity wewnętrzne i przeglądy systemu:

  • Utrzymanie mocnej pozycji na rynku i zwiększanie sprzedaży i poszerzanie rynków zbytu w kraju i zagranicą. 
  • Zaangażowanie pracowników wszystkich szczebli w działania zapobiegawcze, doskonalące i usprawniające działalność firmy.
  • Ulepszanie warunków bezpieczeństwa i higieny pracy, minimalizacja ryzyka wypadków.
  • Budowanie stabilnej kadry pracowniczej poprzez  inwestycję w szkolenia, możliwość rozwoju zawodowego.
  • Optymalizacja wykorzystania przestrzeni i pomieszczeń produkcyjnych, maszyn i urządzeń. Dbanie o ich dobry stan techniczny i higieniczny.
  • Kontrola procesów i wyrobów na poziomie gwarantującym zgodność produktu z przyjętymi wymaganiami, zminimalizowanie ryzyka reklamacji.
  • Dalsze kreowanie i umacnianie pozytywnego wizerunku firmy jako przedsiębiorstwa silnego, stabilnego, pracującego w najwyższych standardach jakościowych.

Zarząd Spółki deklaruje, że zasady Polityki Jakości i Bezpieczeństwa Zdrowotnego są wdrożone, zrozumiale i przestrzegane przez wszystkich pracowników. Jednocześnie zobowiązujemy się do realizacji celów strategicznych.